måndag 21 november 2011

Freja tar avsked

Med några små anteckningar på innersidan av pärmen avslutar Freja sin kokbok.

1 matsked = 3 teskedar

1 dl = 5 matskedar

1 kaffekopp = 1 1/2 dl

1 tekopp = 3 dl

Fast hon skriver del ist. f. dl.

Så här skrev jag i det första inlägget om Freja:


Vem var Freja?
Freja Wilhelmina Euphrosyne föddes den 7 mars 1875 troligen i Borås. Hon var ett av tretton syskon, dotter till tapetserarmästaren Johannes Andrén och hans maka Alma Wilhelmina, född Andorf. Under sitt verksamma liv arbetade hon som kokerska och hushållerska åt fina herrar och efterlämnade sina samlade recept i en svart vaxduksbok. Dessa recept kommer så småningom presenteras på den här sidan.

Freja, som inte gifte sig och inte heller fick några barn, dog den 18 april 1966. Efter pensioneringen levde hon tillsammans med en eller flera systrar i föräldra-hemmet i Norrköping, enligt rykten inte alltid i full harmoni. På senare år var hon väl inte heller så pigg. 1960 när hon hämtades i bil till en familjefest, tittade hon storögt ut genom bilfönstret och frågade vart alla hästdragna spårvagnar tagit vägen.

Tyvärr finns det nog inte någon kvar som minns hur hon var i sin krafts dagar. De flesta syskonen var mycket yngre än hon själv och även de är för länge sedan borta.

Men den svarta kokboken finns kvar.

söndag 20 november 2011

Dukning och servering

Alla bulionsoppor à pureer serveras före kötträtter, mjölk och frukträtter efter. Har man fruktsoppa bör efterrätten ej vara frukt. Det finnes middagar då man serverar 12 - 15 rätter i vanl. fall 5 - 6. Först soppa, sedan fisk så kötträtt, mellanrätt, finare kötträtt, desert, sedan ost, kex, frukt, konfekt. Soppan serveras uti serveringsrummet, och bör helst vara två en klar och en afredd. Fiskrätter, dels kokt dels stekt, stufningar eller färsar. Första kötträtten tunga, färs, hamburgerbringa med ärter à legymer - Mellanrätt jordärtskockor, sockerärter, kronärtskockor, sparris med rört smör. Gratin på blomkål - finare kötträtter fågel (inga grönsaker endast sallader) - Desert (glass etc.) Viner - till soppan Scherry Rödvin eller Madeira, till fisken Renskt vin till Kötträtter Rödvin Champangne till mellanrätter Wichy eller Appollonoris.

Frukt och konfekt sättes på bordet genast. Sherry ò Portvin i kannor. Bordet prydes med blommor. Gafflarna läggas till venster, knifar och skedar till höger å frampå tallriken fruktknifen med gaffel i glasen (?), Servetterna brytas i ett eller två mönster på tallriken. Bröd i servietter. Värden ò värdinnan plaseras på långsidan midt emot hvarandra. Hedersgästerna plaseras, damen till höger om värden, den manliga hedersgästen till venster om värddinnan. Man börjar med att servera hedersgästen, sedan i ordning. Smörgåsbordet serveras antingen på assietter eller särskildt smörgåsbord. Faten serveras med grönt och citron. Vid deserten tages allt bort och bordet sopas.

Ost ò kex servera à brickor och bjudas omkring.

torsdag 17 november 2011

Sötost (eller ostkaka)

Till 2 kannor söt mjölk tager man 2 stora händer mjöl 2 ägg ett par droppar löpevatten. Äggen mjölet och litet mjölk röres först ihop. Så värmes mjölken att den blir litet mer än ljum och rör det andra i och 2-3 droppar löpe. Detta skall koka upp under flitig röring att det ej skär sig. Skall det blifva ostkaka slås allt upp på ett durksalag att vattnet får afrinna och det tjocka lägges i en form och gräddas i ugn. Skall det blifva sötost låter man det koka tills det blir någorlunda tjockt.

(Ostkaka)

14 skorpor 1 1/2 l. gräddmjölk 100 gr socker 5 söt à 10 bitter mandlar 5 ägg. Skorporna blötas upp i mjölken och sedan tillsättes det öfriga sist de uppvispade äggen. Smeten slås i en smord form.

måndag 14 november 2011

Limpor

På morgonen kokar man upp vattnet med fänkål eller kumming (skall koka rigtigt) och arbeta det noga i mjölet sedan låter man det stå och följande dag kokar man upp sirapen och skär pomeranskalen i fina tärningar och häller dem i sirapen slå allt i limpdegen och pressjäst. Gräddas på 1 tim.

Kalfdans

Uti råmjölken blandas litet hackad och stött mandel och socker. Slås i en form gräddar i ugn (men i vattenbad på spisen). Man måste se till att den ej står inne för länge att den skär sig. Om mjölken är för stark får man späda med litet mjölk.

torsdag 10 november 2011

Jästbröd

Man ljummar upp mjölken och arbetar den i det med hvete uppblandade rågmjölet ilägges fänkål och kumming och vanlig pressjäst. Bakas till limpor eller tunnt. När man inte behöfer all deg till såndant bröd, så i resten häller man uppkokt sirap med pomeranskal blandar äfen i litet sur deg och låter detta jäsa på nytt. Så bakar man ut det i små sirapslimpor.

onsdag 9 november 2011

Hvetebröd (Engelsk)

4 koppar mjölk 6 koppar hvetemjöl 1 jästkaka eller 2 öre jäst 1 matsked socker 2 skedar salt

Skorpor (fina)

1/2 dl tunn grädda 156 gr smör 156 gr socker och mjöl. Göres till en lös deg 3 skedar jäst upplöst i 4 1(4 dl mjölk thesked kardemumma kanel 1/2 dl sirap

Skorpor (fina)

1 kg 290 gr hvetmjöl 107 gr smör 107 gr socker 104 gr jäst 7 dl mjölk, fint skurna pomeransskal bakas till bröd och skäres i långa strimlor

Kryddskorpor

Af 7 dl mjölk 430 gr rågmjöl 430 gr hvetemjöl och 25 gr jäst göres en deg att jäsa upp. I Annat fat arbetas 107 gr urtvättat smör litet mjöl och ljum mjölk tillsammans med det första. Under tiden kokas upp 215 gr sirap med litet fint skurna pomeranskal, hälles sedan i degen och arbetas väl. Häraf bakas aflånga skorpor.

tisdag 8 november 2011

Hvetebröd

Till 2 1/2 l mjölk tager man 200 gr socker 300 gr smör 4 öre jäst och lagom mjöl. Mjölken ställes så att den blir (?). Jästen uplöses och mjöl mjölk och jäst och socker blandas ihop och sättes att jäsa. Sedan blandar man mera mjöl och arbetar in smöret så får det jäsa igen. Sedan kaflar man ut degen bra tunn och stryker smör och strör kanel på och rullar ihop den. Skär den i form rutor.

Hvetebröd

man ljummar mjölken ganska varm, lägger den i ett stycke smör arbetar så detta hvetmjöl tilsammans med kardemumma pomeransskal socker och ett par ägg ?jäst

måndag 7 november 2011

Smördeg

200 gr smör 225 gr mjöl 1 dl grädda röres tillsammans. Sedan när degen kaflas ut kaflar man 100 gr smör i degen.

The bröd

man tager ägg till vigt af 1 (krumelur, ska väl betyda del) dertill 1 (dito) socker och 1/2 (dito) mjöl. Detta blandas tillsammans med litet finsigtade nejlikor. Mjölet iröres sist. Smeten hälles i en papperslåda om 2 och 1/2 qvarter i fyrkant af en tums höjd och sättes i ugnen. När den är väl brun är den färdig.Kakan skäres i långa remsor hvilka rostas gula.

Semlor

2 l. mjölk 2 1/2 kg hvetemjöl 12 öre jäst 400 gr socker 500 gr kallt smör mandel och kardemumma (var semla väger 100 gr).

onsdag 2 november 2011

Hamburger smörkakor

375 gr smör röres 4 ägg 110 gr socker 1 kg mjöl 4 dl mjölk 35 gr jäst citronskal kardemumma kanel och korinter. När det jäst upp arbetas 125 gr smör till sukkade mandel sock erkanel. (?)

Vofler

3 dl sur grädda vispas deri 150 gr mjöl. 1 dl smält smör 2 dl vatten

Dito

1 l tjock grädda vispas 7 dl hvetemjöl 8 msk vatten och något grädda röres ihop. Den öfriga gräddan blandas deri. Järnet smörjes första gången med smör.

Kracker (amerikansk)

1/2 kopp socker 1 ägg 1/2 kopp mjölk mjöl efter behag litet smör 2 theskedar bakpulfer litet muskot. Kokas i flott

Muffins (amerikanskt)

2 koppar hvetemjöl 1 kopp mjölk 2 skedar socker 1 ägg 2 theskedar bakpulfer