måndag 30 augusti 2010

Soppor: Svartsoppa

Snyggt och prydligt har Freja satt överskriften Soppor. Men uppe i hörnet finns en anteckning med små bokstäver om

Kulör
1 kg socker brändes 2-3 minuter på svag eld - dertill slås 5 dl vatten

Svartsoppa
Då gåsen slagtas skall man hafva tillhanda en kruka med litet ättika och salt uti, så att blodet, under ständig vispning får rinna deri. När gåsen är plockad, svådd och tvättat afvhugges hals, vingar och fötter som skållas och sköljas. Nu urtages ur gåsen allt innanmätet, tarmarna lägges i vatten öfver natten. Sedan hugges vingar och hals i stycken. Men skinnet drages helt af halsen. Stora tarmen bör äfven vara hel för att anv. till korfven. Fötterna skäres upp mellan tårna och tarmarna som äro rengjorda lindas om benen. Magen, hjertat skäres i bitar och allt inkråmet lägges i en kastrull med tillräckligt vatten och salt. Skummas väl vid uppkokningen. Lägg så uti ingefära, peppar, sopprötter och lök. Detta bör koka tills det blir väl mört.
(16 dl. risgryn förvälles i mjölk och låter dem kallna. Stöt så lefvern mycket fin, och blanda den med några finstötta mandlar, nejlikor, salt, peppar och socker, litet finhackad lök, samt finskurna gåsister.) Detta fylles dels i skinnet som er draget af halsen, och dels i stora tarmen. Sys derefter ihop. Denna korf lägges till det andra att koka och upptages när det blifvit kokt. Derefter uppsilas soppan och ställes åter att koka, hvarpå några äppelklyftor ilägges samt 425 gr. plommon. Nu uppvispas gåsblodet med litet mjölk och soppan blir simmig och deruti slås under stark vispning ättika och sirap så att den får en god sötma. Gåskråset serveras till soppan.