fredag 15 juli 2011

Vesterås gurkor

lägges en dag i salt vatten, en dag kokt ättika, torkas och lägges ned lika med saltgurka. Endast saltlake, ej någon ättika på.

Ättiks gurkor

kokas upp med ättika, lägges ned som vanligt. Kokt ättika slås öfver.

Att inlägga Pickles på Engelskt sätt

Små gurkor, ärt skidor, små turkiska bönor, små krypbönor och späd grön krasseknopp lägges i saltlake, med en nypa saltpeter uti och man låte det der förblifva en vecka i en stenburk med litet tyngd ofvanpå. Efter denna tids förlopp slås alltsammans på ett durslag, så att saltlaken får afrinna och lägges sedan på ett rent linne att urdragas. Derefter sättes det på elden i en syltkittel och man häller derpå stark ättika, så att det står öfver det gröna till lika med starkpeppar, nejlika en skedblad senapsfrö och litet spansk peppar. Detta får uppkoka på sakta eld och när det synes grönt slås det upp i en burk och öfvertäckes med en fyrdubbel serviett och derpå en tallrik hvarmed det får stå tills det är väl kallt. Så förvälles små morötter, små bitar af blomkål och små spansk lök uppkokas i saltlake och lägges sedan på ett rent linne att laken får urdragas. Sedan lägges det i en glasburk hvarvats med det gröna och ätttika på det sednare jemte kryddorna slås derpå så att det står öfver innehållet. Sedan öfverbindes det väl och förvaras i kallt rum.