söndag 26 september 2010

Annan fågelsoppa

Benen och qvarlefvorna af fågel kokas i vatten. Smör och mjöl fräses, spädes med spadet och smak sättes med cognac och scherry. Serv. med fogel skurna i tärningar och brödtärningar.

Kommentar: Särskrivning är visst inte ett helt nytt fenomen. Dessutom är stavningen både egenvillig och inkonsekvent. Men handstilen är fantastiskt vacker, även om det tog ett tag innan jag lyckades dechiffrera ordet "qvarlefvorna".

Soppa på torra gröna ärter

6 dl. gröna ärter läggas i kallt vatten med 210 gr. smör. När de äro halfkokta tillsättes 4,5 morötter skurna i fina tärningar och fullkokas. Under tiden afskummas soppan noga. Soppan afrundas men utan att koka med 3 ägg gulor 25 cl. grädda litet fin hackad persilja.

Bärsoppa

(Här kanske Freja missade en lektion i kokerskeutbildningen, för resten av sidan är tom)