4 morötter, 1 purjolök, 1/2 knippa persilja, 1/2 msk. smör 4 kkp vatten 11/2 l. mjölk 2 msk. hvetemjöl, salt socker (kons. ärter)
(beredning) Morötterna tvättas och skrapas och skäres i fina strimlor, likaso purjolök. Persiljan tvättas och skäres groft. Smöret smältes i grytan och deri fräses de skurna morötterna samt purjolöken. När dessa äro väl sammanfrästa med smöret, tillsättes mjölet under det att grönsakerna omskakas. Vattnet tillslås och allt får sakta koka tills dess rotsakerna äro fullt mjuka. Då först för att hindra vidbränning, tillsättes mjölken och när soppan kokar i lägges den hackade persiljan samt de konserverade ärterna och soppan avsmakas med salt och socker.
Oxsvans-soppa (Astrids beskr.)
1-3 oxsvansar, salt, 3 msk. smör bulion, morötter, 1 lök, socker, persiljestjälk. 3 msk. madeira 4 msk. hv. mjöl 5 kryddp.korn
(beredning) Oxsvansarna skäres i stycken efter lederna. Sköljas väl och förvälles i lätt saltat vatten. Upplägges på sigt att afrinna, brynas med smöret, den hela löken de klufvna morötterna, några skifvor silleri kryddpepparkornen och persiljestjälkarne. Då det hela fått en ljusbrun färg öfverströs hvetemjölet och blandas väl med det öfriga. Bulionen eller i brist derpå vatten påspädes. Då soppan kokat upp skummas den. Locket pålägges och soppan får koka 4-5 tim. eller tills köttet kännes mört. Grönsakerna upptages, är soppan för ljus färgas den litet med köttextrakt eller sockerkulör. Derpå islås Madeiran efter smak. Soppan får ett godt uppkok.