måndag 27 september 2010

Soppa på fårhals (Astrids beskrifvning)

4 hg fårhals 4 msk. korngryn 11/2 l. vatten 2 morötter 1/8 kålrot 1/2 knp persilja 1 msk. salt 1 matsked flottyr

Kommentar: Eftersom jag händelsevis hade fiskat upp den sista biten lammkött ur frysen, vilket var en hals, och slängt den i soppgrytan med närapå ovanstående ingredienser, förutom korngrynen, så gick jag ner och kompletterade med de sistnämnda. Få se om Astrids beskrifvning duger.

Soppa på Gås (Astrids beskr.)

Skrofvet och öfriga räster af fågeln
1 1/2 l. bulion eller vatten, 1 palsternacka, 1 morot, 1 purjolök, 1 bit rotselleri, hv.peppar och kryddpeppar, nejlikor 1/2 msk. smör 2 msk hvmjöl, 1 dl. madeira, socker, salt, (1/2 msk smör)

Soppa på benbulion (Astrid)
1 1/4 l. benbulion 1 mindre blomkålshufvud 1 morot 1/2 purjolök 6 st jordskockor 1/2 msk. smör eller flottyr 1 msk. mjöl peppar och salt
(Beredning) Benbulionen kokas dagen förut. Morötterna skrapas, sköljas och skäres i strimlor. Purjolöken skalas och kokas hel för att gifva smak åt soppan, men upptages sedan. Jordärtskockorna sköljas, skrapas och lägges i vatten med litet ättika och i samma vatten lägges den rensade och klufvna blomkålen. Morötterna och Jordkockorna påsättas i kort (?) spad att koka. När de äro kokta iläggas blomkålen och allt får färdigkoka. Flottyr och mjöl sammanfräses i en kastrull. Den kokande benbulionen tillsättes litet i sänder under flitig vispning. Soppan får koka omk. 10 min. grönsakerna tillsättas. Soppan af smakas och serv; om man så vill med frikadeller, hvilka kokas i saltat vatten eller bulion.

Afredd bulion (Astrid beskr.)
1 l. bulion 1/4 msk. smör 1 msk mjöl, 1 äggula salt, peppar, socker
(beredning) Smör och mjöl sammanfräses; bulionen påspädes under flitig vispning och får koka 10 min, Skummas om så behöfves och afsmakas, äggulorna uppvispas i soppskålen och den afredda bulionen tillslås under stark vispn.