Man kokar köttet i vatten, kokas och skummas väl. Då det kännes mjukt lägger man en bit ingefära och lök uti, hvarmed den får koka en stund. Sedan silas den. Unga rofvor, morötter och potatisk skäres i små tärningar och dessa skola nu koka i soppan, tillika med gröna friska ärter. Då detta kännes mört lägges köttet som blifvit styckat i portioner i soppan som återigen får ett uppkok.
Löksoppa
Portugiska lökar brynes i smör och grädde med bulion samt kokas i panna med lock tills de äro mycket mjuka. Smör och mjöl brynes samt spädes med bulionen så att soppan blir temligen simmig, hvarefter den serveras tillsammans med de brynta lökarna och brödsk. stekta i smör.
Fogel soppa
Stöt en stekt fogel helt fin, både köttet och benen, men rensa först bort allt som kan smaka benigt. Läg ett stycke smör i kastrullen och stötta fogeln deruti. Låt det bryna på sakta eld med litet mjöl, lök, persilja och morötter skurna i skifvor. Då detta blifvit brunt tar xx (?) man köttspad eller uppkokt vatten. Man lägger derefter några skifvor skinka deruti och låter soppan koka dermed tills den blir kraftig: Nu lägger man i en annan panna ett stycke smör, och då detta smälts bryner man mjöl deruti. Deruti dras (?) soppan som sedan får koka. Kryddor, stött peppar, muskotblomma, salt.