1 hg spenat, vatten, salt 2 msk. smör 2 l. bulion 1/2 l. mjölk 1 msk potatismjöl 2 äggulor, hvitpeppar och salter
(beredning) Spenaten rensas, sköljes och skäres sönder helt litet. Förvälles i saltat och kokande vatten (hvarefter den hastigt spolas i kallt vatten för att bibehålla färgen. Smöret smältes i grytan, häri fräses spenaten och spädes med bulion, får nu koka tills bladen äro mjuka, då den kokande mjölken tillsättes. Soppan afredes med det upplösta potatismjölet, hvarefter den får ett uppkok kryddas och afsmakas. I soppskålen uppvispas ägggulorna och soppan tillslås under flitig vispning.
Blomkålssoppa
(beredning) blomkålen rensas och kokas nära färdig upplägges på (2. bulion, 2-3 koppar mjölk 3 msk hv. mjöl, 1 msk smör 1 blomkålshufvud, salt, socker.) sigt och spadet tillvaratages. Smör och mjöl sammanfräses och spädes med mjölk. Kålspadet och bulion, sockret och saltet tillsättes. Kålen skäres i klyftor och lägges i soppan, som får koka upp, afsmakas och serv.
Jerusalems soppa
2 l. ljus bulion, div. sopprötter 1 msk. smör, 2 msk mjöl, 1 ägggula 2 dl. grädda, vin.
(beredning) Morötter, palsternacka och div. rotsaker kokas i ljus bulion af kalfläggen eller dyligt. Alltsammans passeras, afredes med smör och mjöl samt med ett par ägggulor och några skedar grädda. Åt soppan gifves gärna smak med litet starkt vin.