torsdag 9 september 2010

Kål

Blåkål
Det rensas från alla stjelkar, sköljes och förvälles, samt slås på ett hålsigt att vattnet afrinner. Sedan hackas den mycket fin tillsammans med litet mjöl. Ett par skedar smör fräses och deri lägges den hackade kålen att fräsa och spädas med god bulion. Ett stycke färskt fläsk kan äfven läggas uti. De tjockaste stockarna af kålen förvällas, skalas och skäres i bra långa bitar. Sedan doppas de i rifvebröd och stekas bruna i smör och lägges i anrättningsskålen. Fläsket skärs i små bitar och lägges i skålen. Dertill litet socker, muskotblomma. Om ej kålen är nog simmig afredes den med litet smör och mjöl.

Hvitkål
Kålen skäres i långa strimmor och brynes i smör och flott. När den brynt ljusbrun strös litet socker i och ihälles derpå i en soppkittel å spädes med färskt köttspad och får så koka. Kryddpeppar å salt. Serv. med fläskkorf.

Grön kål
Kålen förvälles och hackas mycket fin. Smör fräses i en kastrull, mjöl röres uti och så blandas grönsaker i och spädes med bulion. (Portugisisk lök eller gräslök) kokas särskildt och silas i soppan, hvitpeppar, salt och litet socker. Serv. med frikadeller.