fredag 10 september 2010

Puré

Ärtpure

Ärterna passeras, när de äro kokta spädas de med fläskspad eller bulion om den blir för tjock. Serv. med brödtärningar stekta i smör.

Jordärtskockspuré

Jordärtsk. skrapas, skäres i bitar och fräses i smör. När detta är brynt irörs hvetemjöl nog att soppan blir simmig. Sedan ivispas färskt köttspad och röres tills soppan kokar. När den kokt så att jordärtskockorna äro mjuka passeras soppan genom sigt. Några ägg gulor och grädda att reda den med. Serv. med stekta brödtärningar.

Sparrispuré

Smör fräses i en kastrull tillsammans med sparris. Deri iröres mjöl att soppan blir simmig. Spädes med bulion, passeras, redes med äggula och grädda.

Champinionpure

Smör fräses tillsammans med champinioner och ljusa sopprötter. Deri röres mjöl nog att göra soppan simmig. Spädes med god bulion. Redes med ägg och grädda.

Franska ärtpuré

Tillredes som föregående.

Cilleri puré

Silleri skäres i bitar, fräses i smör. Deri röres mjöl att soppan blir lagom tjock. Spädes med bulion.

Spenat Puré

Spenaten förvälles, hackas mycket fin. Smör och mjöl fräses. Deri blandas spenaten. Spädes med bulion. Serv. med förlorade ägg.

Korngrynspuré

1 dl. Korngryn sättes på i kallt vatten och 12 katrinplommon iläggas. Kokas långsamt tills det är färdigt, då det passeras genom hårsigt. Hälles tillbaka i kastrullen och får koka upp då 4 matsk. socker och 1/3 citron tillsättes. Serv. med vispad grädda.