måndag 13 september 2010

Italiensk Soppa


Rimsaltat fläsk skäres i små tärningar och brynes samt spädes med kalfbulion och får koka. Soppan silas sedan. Smör och mjöl fräses och påspädes med bulion. Champinioner stekta i smör med peppar och kokta i bulion tillsättes. Serv. med rostat bröd.

Tisdags Soppa

Ärter Hedgryn (?) kokas i vatten, saltas och då de äro halfkokta ilägges alla sorters rötter skurna i långa bitar. Sedan spädes med godt spad eller och ilägges fläsk med det samma. Sist ilägges potatis. Då soppan är färdig redes den med litet grädda. Hackad persilja.

Ärtsoppa

Ärterna rensas och lägges i vatten qvällen förut. Sedan sättes ärterna på i samma vatten med litet silleri och ingefära. En fläskbit ilägges eller soppan spädes med fläskspad.

Annan Ärtsoppa

Man lägger väl rensade ärter i kallt vatten och låter dem koka. Har man bulion att tillgå häller man den deruti eller och späder man med kallt vatten. Och då de väl mosade lägger man deruti ett godt stycke smör, en mejramsqvist, timjan litet peppar och ingefära. Då ärterna äro möra passeras de. Kitteln sköljes väl ren och soppan slås åter uti med sönder skuren silleri samt får koka. Då rötterna blifva mjuka lägger man väl sköljd kapris uti och salt efter smak. Kan anrättas med stekt gädda.