1 1/2 l. friska blåbär kokas med 3 liter vatten tills bären gå sönder och saften är stark. Då silas de genom sigt. Bären kunna åter kokas med 1 l. vatten och silas till saften. Grytan göres ren och saften slås deri. Socker efter smak samt litet citronskal. Då saften kokas afredes soppan med en sked potatismjöl. Serv. med varm eller kall klimp.
Bärsoppa
Alla slags bär (Hallon vinbär körs och krusb) ju fler ju bättre, rensas och sättes öfver elden att koka, så att musten går ur bären, i en öförtent (??) kastrull vatten. Socker nerröres. Afredes med potatismjöl, bären kunna qvarligga i soppan.
Soppa på torr frukt med mjölk
Torra Aplen och päron kokas med ris(?)gryn i vatten. Sedan tillsättes socker jemte sirup och en liter god mjölk.