onsdag 27 oktober 2010

Gratäng på Färsk Lax

Laxen klyfves och späckas på insidan med champinioner ò kräftstjertar. Om man har ett silfverfat är bäst att  steka på. Den stekes i ugn i hvad fall som helst.

Graf lax

Laxen klyfves benet urtages o mellanstycket beströs med salt, peppar och litet socker. Laxstycket torkas väl med linne ingnides hårdt med en matsked finstött saltpeter och 4 skedar socker, blandas med en liten kopp fint salt. De lägges i en träbytta med groft salt i botten, köttsidan mot hvarann med några dill qvistar. En tyngd pålägges och öfvertäckes med friskt granris. Ställes på friskt ställe. Den kan ätas redan efter några timmars förlopp. Serv. skuren i långa skifvor, skinnet qvarsittande. Olja, ättika socker och starkpeppar serv. den till. Äfven grädda om man vill.