onsdag 13 oktober 2010

Macaronivälling

60 gr. finaste sorts vermiceller eller makaronigryn brytes väl sönder och vispas i 3 l. kokande mjölk, litet salt eller 1/2 sked smör ilägges då grynen äro kokta. Serv. med eller utan kanel (för 15-20 pers).

Mannagrynsvälling

God söt mjölk ställes på elden att uppkoka så vispas mannagryn uti. Kokas i 10 min. under ständig vispning. Kanel, socker, salt, hackad mandel.

Krossgrynsvälling

I en smord kastrull kokas 3 liter mjölk. Deri röres 1/2 kopp fina krossgryn och omröres flitigt att vällingen ej bränner vid. Då den kokt i 2 tim saltas litet deri. Serv. med eller utan socker.

Helgrynsvälling

kokas på samma sätt och längre.

Päronvälling

En liten kopp perlgryn kokas i 3 l. vatten 1 sked godt smör och en stång kanel. Då grynen äro nära kokta ilägges 12-20 päron skalade hela eller skurna i klyftor. Då grynen och päronen äro kokta vispas 1 sked mjöl 1/2 l mjölk hvilken vispas i soppan som sedan endast får koka upp. I skålen lägges 2 ägg gulor och 3 dl. grädda. Vispas kokvarm deri. Serv. varm.