tisdag 5 oktober 2010

Plommonsoppa

Mogna plommon skållas och skalas och kärnorna urtages, får koka i vatten med kanel och socker, samt pressas genom sigt, afredes med potatismjöl upplöst i vatten eller vin. I en annan kastrull kokar man hela plommon i sockerlag, hvilka derpå lägges i soppan. Serv. kall med bisquit.

Kall vinsoppa

1/2 l. vin 2 l. vatten, något citronskal och socker jemte en sked upplöst potatismjöl sammanvispas med 6 äggulor i en stor kastrull hvarefter den sättes öfver elden att uppkoka under stark vispning. Så snart den kokt upp lyftes den af elden, men med vispningen fortsättes tills den något svalnat. Då islås den till hårdt skum vispade ägghvitan. Serv. kall med bisquit.

Nypon soppa

1 1/3 l. nypon 5 1/3 l. vatten koka 1/4 tim. Sedan de äro passerade redas de med potatismjöl. Socker och hackad mandel. Litet kanel och citronskal. Serv. med vispad grädda.