måndag 7 februari 2011

Färsk stufvad tunga med vinsås

Man fräser smör och mjöl späder med spadet som tungan kokt uti, plommonspad och Scherry. Man skär tungan i bitar, lägger den på ett fat med plommon och slår såsen öfver.

Köttsoufle

125 gr smör och 200 gr mjöl få sjuda öfver elden och spädes med knappt 1 l. mjölk. När detta blifvit som en tjock välling slås det upp att kallna. Derefter irörs 250 gr hackat kött (kokt eller stekt), salt och så vispade ägg gulor. Sist 8 till skum slagna ägghvitor. Slås i smord form och gräddas omkring 2 tim. i ugn. Serv. med steksås.

Hackis med Potatispuré

Nykokt potatis röres med gaffel till pure, blandas med ägg gul. smör grädda, socker, litet salt. På ett fat som tål värme lägges en krans af puren, midten fylles med hackis af lamm, samt öfvertäckes med potatispure, som jämnas väl och strykes med smält smör och öfversigtas med rifvebröd. Sättes i ugn i lagom värme 1/2 tim.