onsdag 23 februari 2011

Risgrynskorf

Rårifven lefer, förvälda risgryn sirap, russin, kokas.

Medvurst

5 kg kött 2 1/2 kg fläsktärningar 32 gr. salt (lite kladd mellan siffrorna 3 och 2 som gör mig tveksam) 15 gr. saltpeter (det är faktiskt konstiga proportioner salt och saltpeter här) 1 stor thesked kryddpeppar en stor sked peppar 1 nejlika en ingefära (sked?) 3 dl dricka (svag- alltså). Stoppas väl och gnids in med salt får ligga en dag, sedan rökes den.

Stång korf

Oxräntan (tror det betyder mage och tarmar, eller kanske helt enkelt inälvor) som legat i vatten förvälles och mals, när den är kokt och kall förväller man krossgryn i spadet och låter det koka. blandar man köttet med grynen. Hackad lök, hvitpeppar, mirjam. Krokfjellster knyts emellan till portioner. Saltas och får ligga öfer natten. Hänges upp att surna och får sedan torka.