måndag 6 december 2010

Stekt Hare (annan beskrifning)

Då haren är flådd och alla hinnor afdrages afhugges framdelen på det sättet att ryggen som knäckes väl blir qvarsittande vid bakdelen som späckes tätt med fläsk. Derefter nedlägges haren tillika med några fläskskifvor och ett stycke smör i en kastrull eller gryta med täppt lock att stekas på svag eld. Då haren anrättas och såsen af brännes (?) med litet smör och mjöl samt gifes litet syrlig smak med litet ättika hvarefter den serv. i såsskål till steken. En nyss skjuten hare har ingen smak. Den vinner i smak om den uppskäres omedelbart efter skottet och den sedan får hänga några dagar. Men får man den uppskuren måste man hänga den i bakbenen på torrt och kyligt ställe och aktas för flugor. Har haren hängt mycket länge brukar man sedan den är flådd och rensad att lägga den 24 tim i ättika och derefter 12 tim i mjölk. Men om den ej har hängt så länge, blott att lägga den i mjölk öfver natten.