torsdag 21 april 2011

Mareng cremé

1 l. söt grädda 1 bit vanilj 13 gr stött bittermandel, 3 hg stött socker vispas väl och sättes på elden allt under vispning uppkoka. Då flyter (flyttas?) den och vispas till den svalnat något. Upphälles på ett fat. 12 hvitor vispas till hårdt skum, en matsked fint socker till hvarje ägg hvita, blandas i och bredes öfer cremen som ska få färg i ugnen.

(Det verkar vara något fel på receptet. Tror att det ska vara äggulor i grädden också.)

Glaserad cremè

8 gulor, rifna skalet af 1 citron 160 gr socker 2 msk. rosenvatten 33 cl. söt grädda 33 cl. mjölk 1 matsk. hvetemjöl vispas väl, sättes på elden att under flitig vispning uppkoka. Lyftes af elden och hvitorna vispade till hårdt skum röres uti och cremen hälles på ett fat. Då den svalnat öfver strös den med ett tjockt lager florsigt socker, samt sättes i svag ugn att höja sig litet, hvarefter de urtages och en glödgad skyffel hålles öfver att sockret blir som karamell.