onsdag 25 maj 2011

Mandelblanc-mangè

200 gr sötmandel skållas och 10 bittermandlar. Skalas och lägges kallt vatten för afrinnas och torkar dem i serviet. Stötes neri en rigtigt ren mortel eller rifves till fin deg som då och då fuktas med vatten att den blir oljig. blanda detta med 2 glas vatten, vrides genom serviett för att pressa ut mandelmjölken i hvilken lägges 200 gr strö socker (sigtat). Då sockret smält silas blancmangen ännu en gång genom serviet. I Mandelmjölken blandas då klarad gelantin som bör vara ljum. Derefter lägges det i en form. är färdig om 3 - 4 tim att serveras (mycket god).

Hvit Soufle

4 dl. grädda  75 gr socker 1/2 stång vanilj eller citron 1 dl rismjöl 8 ägghvitor. Gräddan, sockret, vaniljen påsättes under vispming och får koka några min. slås derefter upp och får kallna. ägghvitorna slås till hårdt skum och nedröres sakta. Soflen gräddas på fat i lagom värme och serv. genast.